2007. október 12., péntek

Október 28. Sirály. Rögtönzések Színháza a Lakmusz


Október 28-án vasárnap este 7 órakor ismét lehet történeteket mesélni a Király utca 50-ben. Lehet vidám vagy szomorú, mulatságos vagy tanulságos; a lényeg, hogy a tiéd legyen.

A playback olyan improvizációra épülő játék, ahol a színészek a közönségből spontán jelentkező nézők által elmesélt hangulatokat, érzéseket, történeteket jelenítik meg a színpadon minden előzetes megbeszélés nélkül, rögtönzéssel. Az előadás során a játékmester kérdésekkel segíti a mesélőt, míg a zenész zenei improvizációval kíséri a történet lejátszását. Az előadás általában kamarai méretű térben, a színpad és a nézőtér szoros közelségében zajlik. Az egymás élményeire és érzéseire figyelő nézők a színészek játékában saját történeteiket és érzéseiket látják megelevenedni. A váratlanságból eredő meglepetés valószerűtlen, ugyanakkor ismerős: tükörből könnyebb új és más módon látni életünket.

Magyarországon Kiss György Ádám, pszichodráma-vezető hozta létre az első playback színházi társulatot 1992-ben, Rögtönzések Színháza néven. Jelenlegi társulatunk 2006. őszén alakult, tagjai között akad pszichológus és közgazdász, filozófus és papírkereskedő, gépészmérnök és magyartanár. A társulat önfenntartó, támogatást sehonnan nem kapunk.

5 megjegyzés:

Fűszeres Eszter írta...

Off:
http://fuszereslelek.blogspot.com/2007/10/csokold-csoda-liszt-nlkl.html
Gluténmentes. Jó étvágyat!

Anikó írta...

Köszi! :-)
Most már nincs mentség, neki kell állni.

aandi írta...

jön a mamám, a bátyám, a legjobb barátnőm, meg a pasija, és talán Áron is. :-) Ugye lesz elég hely?

Anikó írta...

Persze! tökjó! :-)
Benne vagyunk a Mancs ajánlóban, meg a sirály honlapján:
www.siraly.co.hu
Meg ha minden igaz, péntek 21:20 M2 Kultúrház... de azt nem akarom hirdetni, mert én leszek benne, és akkor hátha valaki megnézi...

aandi írta...

Háj. Későn jöttem rá, hogy hétkor van és nem nyolckor, + a mamám addiga ott volt, nem tudta, hogy meg kellene árnia, de nem is baj, talán jobban élvezte, hogy nem volt ott ismerőse, abban reménykedem, hogy mesélt is. Mesélt? :-) Szóval bocsi, hogy nem mentem, fél hétre értem haza... majd legközelebb. :-)