2008. július 7., hétfő

Nincs mentség, csak magyarázat

"Kifejezetten sajnálatos, hogy homoszexuális személyek megszólás tárgyai és erőszakos cselekedetek áldozatai voltak és továbbra is azok. Efféle viselkedésmódok megérdemlik az elítélést az egyházak pásztorai részéről, bárhol is történnek. "
-„Magyarázatok a szexuáletika egyes kérdéseihez” és „A katolikus egyház püspökeihez - a homoszexuális párok lelkigondozásáról", római Hittani Kongregációl

EZ ITT A LINK HELYE, BÁRMELYIK EGYHÁZ ELÍTÉLŐ NYILATKOZATÁRA.

Rengeteg ember adott hangot mélységes szomorúságának és megrendülésének. És rengeteg elképesztő véleményt is lehetett olvasni. És most nem a kődobáló pár százra gondolok, hanem a "minek provoláltak a buzik" több százezerére, a közönyösökre, a nem gondolkodókra, a titokban kicsit "úgy kellett nekik"-ekre.

A történtek és ezek a vélemények engem is megriasztottak és elkeserítettek. Ugyanakkor rájöttem, hogy ez hiba. Mert nem érhettek meglepetésként. Ilyen emberek mindig is voltak.

Ilyen nézetek mindig is voltak. Nézeteket és nem embereket akarok látni korlátoltnak, félelem-vezéreltnek, kicsinyesnek, gondolkodásra kényelmesnek. Az ember, az több ennél. Ahogy egy meleg sem csak egy nemi identitás, nem lehet csak azzal azonosítani, leszűkíteni, csak "annak" látni. Ahogy azt az embert sem, aki erről számomra visszataszítóan gondolkodik, egyébként pedig értékeket és növekedési lehetőséget rejthet.
De erről így gondolkodik (nem gondolkodik), és ez szörnyű.

Ekkor mi a teendő?

Nincsenek megjegyzések: